četrtek, 14. april 2011

LEPOTE SLOVENIJE

RAZISKOVANJE GORENJSKE 2.del, 08.-09.04.2011

GRAD KAMEN
Nedaleč od Begunj, v dolini Drage, stoji grad Kamen. V pisnih virih je prvič omenjen leta 1263. Bil je med najpomembnejšimi ortenburškimi gradovi na Gorenjskem. Stal je na strateški legi, ob prometi povezavi Dežele s Koroško (Ljubeljem).









LAMBERGOVA POT
GROBIŠČE TALCEV v DRAGI
Lambergova pot je dobila ime po znameniti plemiški rodbini Lambergov, več stoletij gospodarjev gradu Kamen.
Na grobišču in pokopališču talcev v Dragi je pokopanih 667 talcev in partizanov, ki so jih mučili in usmrtili na tem območju v času 2. svetovne vojne. Spomeniki so betonske kocke, ki so postavljeni v več vrst. V spominskem parku je kip talca in talke. Kip talca je iz brona, kip talke pa menda iz kraškega marmorja. Grobišče talcev je malo naprej od psihiatrične bolnišnice v Begunjah na Gorenjskem. Avtomobil parkirajte na označenem parkirišču pred grobiščem in pokopališčem talcev.



ZAVRŠNICA
JEZERO ZAVRŠNICA
Jezero Završnica (tudi Završniško jezero) je akumulacijsko, umetno zajezeno jezero v dolini Završnica pod goro Stol (2236 mnm) v Karavankah. Nahaja se v bližini naselja Moste v občini Žirovnica, napolnjuje pa ga potok Završnica, ki izvira na Zelenici pod Stolom. Leži na nadmorski višini 640 m, ima površino 2,5 ha in največjo globino 10 m. V njem kopanje ni dovoljeno: jezero je bilo urejeno leta 1914 zaradi potrebe akumulacije vode za hidroelektrarno Završnica, ki je bila prva javna hidroelektrarna v Sloveniji.









0 komentarji:

Objavite komentar